Hoe schrijf je een familiegeschiedenis?

Er zijn heel veel mensen die denken over hun familie wel een boek te kunnen schrijven.  Maar verder dan die gedachte komen ze niet. Natuurlijk is er de weg naar de archieven en naar familieleden zelf, maar hoe boor je hun meer der herinneringen aan?

Marijke Hilhorst laat in  Hoe schrijf je een familiegeschiedenis zien hoe fotoalbums en liedjes de stroom verhalen op gang kunnen brengen, maar ook hoe goed het is voor de onderlinge verhoudingen om naar elkaars verhalen te luisteren. Met behulp van passages uit De vader, de moeder & de tijd , de familiekroniek waarin zij de herinneringen van haar overleden ouders vastlegde, zet ze de thuisschrijvers op het goede spoor. Het belangrijkste is: gewoon beginnen!

Marijke Hilhorst is columnist voor het weekblad Elsevier. Ze is gespecialiseerd in levens-  en familieverhalen. Zij schreef dit boek voor mensen die hun verhalen door willen geven aan een volgende generatie maar ondervinden hoe moeilijk het is een gedachtenstroom te ordenen. 

Marian Husken, Vrij Nederland: ' Veel mensen zijn het van plan, slechts weinigen doen het: het schrijven van hun familiegeschiedenis. Het succesvolle De vader, de moeder & de tijd  van Marijke Hilhorst verscheen voor het eerst in 1999, uit de net verschenen herdruk blijkt dat het boek de tand des tijds heel makkelijk doorstaat. Hilhorst schetst in korte columnachtige hoofdstukjes het alledaagse leven van haar ouders, mensen van eenvoudige komaf. Ook door haar eigen herinneringen aan het rooms-katholieke kinderrijke gezin waarin ze opgroeide geeft ze een prachtige aanvulling op de officiële geschiedenis van de vorige eeuw. Tegelijkertijd beschrijft Neerlandica Hilhorst met empathie het dementieproces van haar ouders en hun verblijf in het bejaardentehuis. Hilhorst, columnist bij Elsevier, gaf sinds het verschijnen van De vader, de moeder & de tijd veelvuldig workshops over het schrijven van een familiekroniek. Haar goede raad en regels zijn nu op schrift gesteld in Hoe schrijf je een familiegeschiedenis.'

Pieter Klok, de Volkskrant: 'De familiegeschiedenis blijkt een populair genre in de boekhandel - zelfs een vertelling van een doodgewone familie kan goed zijn voor een bestseller. Veel lezers willen vervolgens zelf hun verhaal kwijt; bijvorbeeld om de kleinkinderen te vertellen over de beruchte boterham met tevredenheid. '

 

Boek bestellen:

  home
mijn bio
mijn boeken
uit de pers
column
mien bakgraag
schrijfcursus
uw biografie
contact
colofon
links