Mien Bakgraag home
mijn bio
mijn boeken
uit de pers
column
mien bakgraag
schrijfcursus
uw biografie
contact
colofon
links
Mien Bakgraag: Knoflookadem

Lekker hoor, knoflook maar ik val er liever niemand mee lastig daarom eet ik het niet als ik 's avonds naar de schouwburg ga, of een feestje heb. Ook als ik de volgende dag naar de tandarts moet, sla ik knoflookgerechten af. Voor mij dan geen knoflookolijven, geen vissoep met aiolie, geen lamskoteletten waarin hele tenen zijn gestoken. Hoe komt het eigenlijk dat je adem zo onwelriekend wordt als je knoflook hebt gegeten? In de knoflookadem zit een, aan de afscheiding van stinkdieren verwante, chemische stof (zoals metaanethiol) die je niet één, twee, drie wegpoetst. Uren later wordt in het maag-darmkanaal ook nog eens  methyalallysulfide aangemaakt, daarom stinken we 6 tot 18 uur later nog na het eten van knoflook. Hoe de strijd aan te binden? Eet rauwe vruchten en groenten die bruin verkleuren als ze lang aan de buitenlucht worden bloot gesteld, dus bananen, appels, sla, bleeksederij. Ook mondwaters met een sterk oxiderende stoffen als chloramide zijn doeltreffend.  En als je zelf kookte, hoe krijg  je je handen dan weer fris ruikend? Keukenspeciaalzaken verkopen metalen ovalen 'zeepjes' die de lucht wegnemen en wrijven met een  rauwe, half doorgesneden aardappel helpt ook.

TIPS VAN MIEN
Fonkelend kristal
Karaf brandschoon
Knoflookadem
Messen in 't Zand
spiegel vrij van condens
ui