reclamebureau ontwerpfabriek hilversum

Marijke Hilhorst ( 28 januari 1952, Laren (NH)), doorliep in haar geboortedorp de middelbare school (Laar & Berg) en studeerde aan de Universiteit van Amsterdam Nederlands en Literatuurwetenschap.

Van 1978 tot 1986 was zij docent Nederlands aan de Joke Smit school, een dagschool voor volwassenen in Amsterdam. In  1986 besloot zij zich te vestigen als journalist/publicist. Zij werkte  onder meer voor NRC Handelsblad en Vrij Nederland, schreef reclameteksten, redigeerde overheidsteksten en maakte samenvattingen van lijvige  rapporten.  

Zij zocht de medeleerlingen van schrijver Maarten 't Hart, Philips-topman Wisse Dekker en  ruimtevaartdeskundige Chriet Titulaer bij elkaar voor het programma 'Klasgenoten' en sprak uitvoerig met hen en met de 'hoofdpersonen'.   Ook assisteerde zij als  redacteur de presentatoren van de VPRO's boekenprogramma's  Maarten 't Hart en Michael Zeeman. 

Sinds 1988 is zij verbonden aan het opinieweekblad Elsevier waarvoor zij een groot aantal interviews en  reisreportages schreef, naast stukken over vormgeving, architectuur en literatuur. Vanaf september 2001 schrijft zij een wekelijkse column. 

In 1999 debuteerde Marijke Hilhorst met de familiekroniek De vader, de moeder & de tijd  dat in de pers zeer goed werd ontvangen en waarvoor zij werd genomineerd voor de  'Debutantenprijs'. In 2006 verscheen een keuze uit vijf jaar columns met als titel Zo'n Dag ( Augustus). In 2007 publiceerde zij, eveneeens bij uitgeverij AugustusDe Kleine Hel waarvan de kern bestaat uit gesprekken met twaalf vrouwen over ontrouw en  bedrog. Begin 2008 gaf Augustus een vierde druk uit van De vader, de moeder  & de tijd en voorjaar  2008  Hoe schrijf je een familiegeschiedenis in de reeks De Schrijfbibliotheek. Bij Elsvier verscheeen in augustus 2012 De opgewekte pessimist. Eenenzestig columns die het leven vieren (een keuze uit 10 jaar columns is te bestellen via www.elsevier.nl/boeken).

Marijke Hilhorst is getrouwd met Thijs Pollmann en woont, met man en hond Fifi,  in Amsterdam

                                

Marijke Hilhorst home
mijn bio
mijn boeken
uit de pers
column
mien bakgraag
schrijfcursus
uw biografie
contact
colofon
links